You are currently viewing В добра форма през празниците

В добра форма през празниците

Тук ще ви споделя няколко съвета от мен как да поддържаме добра форма и да бъдем здрави по време на предстоящите празници

Коледа и Нова година винаги се превръщат в истинско предизвикателство, когато става въпрос за здравословен начин на живот и поддържане на форма. Тежката, мазна и пълна със захари и рафинирани продукти, храна и алкохол ще дебнат отвсякъде.

Коледните празници са свързани с повече социални ангажименти, семейни и фирмени събирания, тържества, а храната и напитките са в изобилие, което често води до изшилно натоварване на организма и вредни последствия за здравето ни. Важно е да открием баланса, за да се чувстваме добре физически и психически по време и след празниците.

Ще ви споделя как действам аз:

1. Отпускане на психиката

Всеки ще прегреши със сладкиши, мазна храна и алкохол, включително и аз. Препоръчвам да не се стресирате излишно, а да приемете, че няма да сте на 100%  в тренировките  и спазването на хранителния си режим, което е нормално. Наистина нормално. Режимът на хранене трябва да бъде гъвкав в такива моменти. Кой няма нужда от почивка? 

Важното е да осъзнаем, че това предстои да се случи, в противен случай ако непрекъснато изпитваме угризения, може само да си навредим. Все пак не ни се иска по празниците да сме стресирани, депресирани и да си докараме някое хранително разтройство  например. Открийте баланса и не залитайте към крайности. Те са по-опасни и от самата храна!

2. Без преяждане и без пропускане на хранения през деня

Пропускането на хранене през деня, в очакване на празничната вечеря, неминуемо води до преяждане след това. Не го правете! Сладките и солени изкушения ще бъдат в изобилие за дълъг период от време, затова не се тъпчете, а консумирайте с мярка. Не е нужно всичко да бъде опитано и изядено в един ден. Храната в днешно време е в изобилие и няма да свърши. Така че, наслаждавайте се без да бързате и да злоупотребявате с количествата.

За моментите, изпълнени с вкусна храна, дайте приоритет на това, което най-много ви привлича и за което си мечтаете от дълго време – именно храна, която не е във вашето меню през останалата част от годината. Залагайте на малки порции!

3. Хидратация

Да не забравяме да се хидратираме добре. Практиката от работата ми с клиенти показва, че изключително малко хора пият вода в ежедневието си. Това затормозява функционирането на всички системи в тялото ни. Водата ни помага за по-добро храносмилане, по-здрав сън и цялостна хидратация на тялото, като ни дарява с красива и сияйна кожа. Именно по празниците храносмилателната система ще е по-натоварена от обичайното и приемът на достатъчно вода ще помогне за обработката на храната, за добре функциониращ метаболизъм и по-ускорено изгаряне на калориите.

4. Физическа активност

Не на последно място е важно да останем физически активни. Съчетайте полезното с приятното – разходка със семейство или с приятели за поне 60-90 мин. навън, ако не всеки ден, то поне 4-5 пъти в седмицата – парка или планината са чудесен избор, а защо не и бой със снежни топки или танци? С физическата активност ще повишим енергоразходът на тялото и ще усвоим добре по-голямата част от приетите по празниците излишни калории.

 

Това са моите 4 съвета за наистина  добро прекарване  на празниците. Няколко дни наслаждаване на вкусна и вредна храна, в  по-обилни порции, е малко вероятно да заличат дългосрочния напредък, който сте постигнали! 

Мога само да ви пожелая незабравими празнични мигове с вашите семейства и приятели.

Аз вече усещам  Коледата във въздуха…