You are currently viewing Почти на 40 и във форма. Как?

Почти на 40 и във форма. Как?

В едно от последните ми интервюта моят съпруг ме представи така:

Йоана Жилкова, Бикини атлет  и шампион, жена почти на 40 години;)

Стана много забавно в студиото.  Всъщност никога не съм се притеснявала да казвам възрастта  си. Напротив даже с гордост я споделям. 

Да ви призная колкото повече остарявам, толкова по-добре се чувствам в кожата си. Отдавам го на дълбокото себеосъзнаване, че е важно да обръщаме внимание на себе си и да  се грижим за тялото,  което е нашия единствен дом. Счупим ли го, всичко останало губи смисъл!

Залагайки на здравето, баланса  и физическата активност,  доказвам на себе си, че на всяка възраст мога да съм във форма, даже в по-добра отколкото когато бях на 20 и нямах деца 😉  

Не е тайна, че телата ни започват да остаряват с напредването на възрастта.  Това е животът, но  остаряването не трябва да бъде причина да не бъдем във форма.  Напротив, поддържането на добра форма ни прави по-млади и красиви. 

Тя е пряко свързана със здравето и физическата активност. За да останем активни на 30, 40, 50  60….е от полза за всички ни, защото знаем, че съвременният живот изисква през повечето време да работим седнали. Ние се прибираме вкъщи обездвижени,  уморени и изгладнели, защото или сме хапнали нещо съвсем малко през деня или изобщо нищо, чакайки вкъщи да си наваксаме и да се нахраним до насита, а след това ни налягане една летаргия. Естествено резултатът е натрупване на килограми, увеличаване на чувството за умора и общо неразположение, отключване на много и най-различни  здравословни проблеми. Трябва да променим това!

Ще чуете най-различни препоръки какво да правите за да сте във форма. Обаче препоръките са едно, но реалността често е съвсем различна. 

Ако не сте в състояние да следвате определени препоръки, програми, планове, просто бъдете физически активни съобразявайки се с възможностите си и задължително със здравословното си състояние.  Това правя и аз изготвяйки вашите тренировъчни планове и хранителни режими. Всичко бива съобразено с вашия начин на живот и цели. 

Какво правя аз?

▪︎ ходя много пеша

▪︎тренирам силово не само заради състезанията,  а защото  наличието на мускулна маса е важен фактор за поддържането на здрав метаболизъм. Знаехте ли, че мускулите ни позволяват да използваме приетите калории като гориво за физическа активност, вместо да се натрупат под формата на мазнини? 

▪︎ тренирам умно, без изхвърляне в килограмите при работа с тежести, препазвайки се максимлано от контузии, не гоня рекорди, целя изграждане на здраво и красиво оформено тяло

▪︎ правя стречинг  вкъщи и в залата, това е нещо  вълшебно на физическо и психическо ниво

▪︎ храня се  балансирано, хапвам както полезна храна,  така и „джънк“, но в съотношение 80% към 20%

▪︎ рядко се храня навън, залагам на домашно приготвената храна, защото аз си избирам и купувам продуктите и знам какво давам на тялото си.

▪︎ знам макросите, които са ми нужни за моите цели и ги следвам  в храненето си, но забележете – ориентировъчно! Стриктното следене на всеки грам протеин, мазнини и въглехидрати често натоварва психиката и има негативни последици

▪︎ отделям време и за почивка – аз лично обичам да ходя на спа, масаж или просто да си полежа вкъщи и да гледам филм със семейството си. 

▪︎ залагам изключително на баланса в ежедневието си. Нищо екстремно и крайно, което да стресира тялото ми. Разбира се състезателните периоди са доста различни, но и там поставям на първо място  моето здраве и действам разумно.

И ето така –  с няколко  прости ежедневни действия всяка жена може да постигне и поддържа добра форма.

Интересно и полезно:

▪︎ Може да не губим форма като бъдем физически активни вкъщи, на почивката си, на работното си място. 

▪︎ Активността може да бъде най-различна: бързо ходене, колоездене, планински преходи, фитнес, плуване, танци, йога и др.

▪︎ Физическата активност не означава винаги някакъв спорт.

▪︎ Дами, домакинската работа също е вид активност и полезна за здравето (миене на прозорци, метене, миене на пода, миене на колата, градинарство и….). Сигурна съм, че не си давате сметка, че при по-интензивно почистване на дома се изгарят също доста калории.

▪︎ Препоръчвам ви по възможност да се  движите пеша, или пък с колело. Аз ходя много, както споменах по-горе. Сутрин водя децата на училище пеша – зима, лято, няма значение. Това са едни 30 мин. бързо ходене, което използвам като част от аеробната ми тренировка. Винаги където имам възможност ходя пеша!

Ползите от  редовната физическа активност:

▪︎ влияе благотворно на физическото и психическото здраве

▪︎ подобрява качеството на живот

▪︎ укрепва костите и мускулите

▪︎ предпазва от различни хронични заболявания

▪︎ поддържа в добро състояние физическите и функционалните способности на нашето тялото

 ▪︎ повишава самочувствието ни

▪︎ помага да контролираме ежедневния стрес

▪︎ повишава концентрацията на серотонин и норадреналин (мозъчни невротрансмитери) които ни предпазват от депресия, тревожност  раздразнителност или казано накратко просто сме щастливи и удовлетворени от себе си!

За финал ще ви кажа- движете се! Изберете активност, която ви доставя удоволствие и същевременно лесно се вписва в ежедневието ви!

До следващия път!