You are currently viewing NPC в България?

NPC в България?

Има ли  NPC в нашата страна? 

Измина една година откакто NPC WORLDWIDE към международната федерация IFBB PRO LEAGUE/USA стъпи в България и аз съм много горда и щастлива от този факт.

Днешната тема ще бъде полезна за всички , които още се колебаят дали да излязат на NPC сцената  в нашата страна. Темата е лично моя инициатива, защото аз обичам този спорт и искам той да бъде развит и на високо ниво и в България. Тук имаме много бъдещи шампиони и мисля, че светът трябва да научи за тях, а турнирът BALKAN GRAND PRIX е едно страхотно начало!

И така на въпроса “Има ли  NPC в нашата страна?” веднага ще ви кажа: “ДА”
Като атлет с доста опит и 21 състезания до тук, от които 18 международни, смея да твърдя, че Balkan Grand Prix превъзхожда в голяма степен  много елитни състезания, на които съм взимала участие – визирам провеждане, организация, сцена, осветление, заснемане, отразяване, бекстейдж, локация, награди от спонсорите, медали и трофеи. Всичко това показва едно голямо уважение към нас атлетите, към нашия труд, към това, че сме избрали именно на сцената на BALKAN GRAND PRIX да покажем какво сме постигнали.

Какво е BALKAN GRAND PRIX ?

Регионално състезание под шапката на  NPC WORLDWIDE, което по правилник позволява международно участие. Така е и на всяко друго регионално NPC състезание по света. Реално участниците се борят с конкуренция не само от България, което е интересно и мотивиращо, наистина да се подготвите много добре.

През октомври 2022 се проведе 3то издание на този турнир. Смея да кажа още по-грандиозно от предните. Аз взех участие в това последно издание, но за него в следващата тема на блога. Преди една година по същото време се проведе първото в историята на България NPC Regional състезание, а през пролетта на 2022 – второто. Тенденцията е два пъти годишно атлетите да могат да излизат на сцената на  BALKAN GRAND PRIX. В бъдеще целите са още по-големи – провеждане на PRO Qualifier, а защо не и PRO Show  един ден.

Като нещо ново за страната ни, въпреки че NPC WORLDWIDE/IFBB PRO LEAGUE съществува от далечната 1982 година, в началото малко атлети се осмелиха да се качат на сцената в София, България. С всяко следващо издание обаче броят на атлетите расте и състезанието набира все по-голяма популярност тък и навън.

Интересни факти за BALKAN GRAND PRIX:

Съдийският панел се състои от международни съдии със сериозен опит в съдийството на Pro Qualifier, Pro shows и Regionals. 

Локацията избрана за провеждането  на състезанието  е в София, х-л Маринела. Доста комфортно, уютно  и удобно място за провеждането на състезанието. Мога да споделя, че често  състезанията в чужбина са локализирани в покрайнините или извън града,  в зони с обособени сгради/халета за провеждане на всякакви събития и често сцената и бекстейдж зоната не е много приятна – цимент, прах, течение и т.н.

Регистрацията се случва ден преди състезанието и е на същото място, където ще е самото събитие, което не внася допълнителен стрес и напрежение у атлети и треньори.

На самата регистрация вече официално и финално се записвате за състезанието, като бивате измерени  на височина и/или килограми спрямо категорията, в която ще се състезавате.

Екипът, който ви посреща и обслужва на регистрацията се състои от представителите на NPC България и от международните съдии.

В деня на регистрация получавате вашият номер, с който ще излизате на сцената. Важно е да го пазите и  да не го губите.

По време на регистрацията се уточняват всички други важни неща – като достъп на треньор или придружител до бекстейдж зоната, за да бъде до вас в този важен момент, записват се часове за грим и прическа, както и за спрей тен.

Организаторите подсигуряват професионален фотограф, който заснема всеки един атлет на сцената –  от индивидуалното му представяне, през сравнителните рундове, до награждаването. Вие може предварително да закупите снимки от сцената по време на регистрацията. Това са спомени, които остават за цял живот, така че ви препоръчвам да го направите.

За всяко състезание се подсигурява официален хотел, със специална отстъпка  за атлетите и техните придружители. Но вие може да отседнете, където решите разбира се. Моята препоръка тук обаче е да бъдете в хотела. Всичко е събрано на едно място – престой, регистрация,състезание. Това рядко се случва. А по този начин си спестявате нерви, стрес, напрежение от пътуване и евентуални закъснения, ако нещо сте забравили, стаята ви с нещата е само на няколко етажа разстояние.

Спирам до тук, макар че сигурно има и още неща, за които ще се сетя след това.

Оставям ви линк към YOUTUBE канала ми, където може да гледате моите състезания, включително и BALKAN GRAND PRIX от 2021:

https://www.youtube.com/channel/UCr_QUYCntECASVy_FidWorQ

Скоро ще кача филмче и за тазгодишното ми участие, така че се абонирайте, за да не изпускате нищо. А в следващата тема, ще ви покажа и разкажа за спечелването ми на абсолютната титла в Бикини категорията цели два пъти на BALKAN GRAND PRIX.

До скоро