ЗА МЕН

Как от финансист станах Бикини състезател?

Рискът води до велики неща! Случайно или не през 2018 г. попаднах зад сцената на едно от състезанията по фитнес и бодибилдинг в България. Там успях да се докосна отблизо до Бикини състезателките. Имаше дори въпроси аз в коя категория участвам и така осъзнах, че явно има нещо, което хората забелязват в мен.
 
Така се зароди идеята да пробвам. Нямах никакви очаквания, бях на 34 години и си мислех – може би е късно за мен. Сега знам, че никога не е късно за нищо в този живот. Запомнете го!
 
Около мен се говореше, че ще трябва да се състезавам доста години, за да стана добър състезател и шампион и аз бях настроена за този сценарий. Въпреки неясното бъдеще на напълно начинаещ състезател, бях си поставила сериозна цел – първото ми бикини фитнес състезание да бъде международно. Но редица обстоятелства около мен ми предоставиха възможност да се кача и на българската сцена малко преди да изляза извън България. Възползвах се максимално и през април 2019 дебютирах като Бикини Фитнес състезател. Постигнах поставената ми цел да имам добро представяне и още с първата изява завоювах златото. Беше неочаквано и незабравимо! Последваха още победи и така цел след цел, състезание след състезание, медал след медал, аз не спирах да надграждам и продължавам, защото човек винаги има накъде да се развива и да учи нови неща във всеки един аспект от живота.
 
За 3 години успях да участвам в 17 състезания, качих се 27 пъти на сцената и спечелих 24 титли. Станах Абсолютен и Европейски шампион, заех престижното ТОП 4 на Arnold Classic Europe, спечелих Балканска и Републиканска титла. Прекарах безброй часове във фитнес залата и в кухнята. Научих се на още повече организираност, дисциплина, търпение и вяра, че мога да постигна всичко, което искам. ТИ също можеш, само си постави цел!

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЯТА
ДО ТОЗИ МОМЕНТ

Как станах
Бикини позинг коуч?

Още преди да стартирам първата си състезателна подготовка, знаех, че трябва да  бъда  блестяща в своето представяне на сцената и започнах да позирам сама почти година преди първото ми състезание, запознавайки се с правилника на съответната федерация, гледайки много състезания и изучавайки различни детайли в движенията на атлети от цял свят.  Посетих и няколко позинг урока, но смело мога да кажа, че съм самоука и винаги се уповавам на моето разбиране и усещане за позирането, което не ме е подвеждало и ме е водило винаги напред.

Никога не съм си представяла, че позингът ще се превърне в професия за мен, но явно нещата, които са си „наши“, ни намират и остават в живота ни.

Енергията, която предавах и предавам с позинга си на сцената не оставаше незабелязана и тогава, и сега. През дебютната 2019 отказвах да се заема с позинг обучение въпреки интереса към мен. Имах само 4-5 състезания зад гърба си, а аз съм от хората, които винаги искат да трупат още и още опит, за да може да са максимално полезни на другите. В края на 2019 се престраших и направих и тази крачка с доза страх и несигурност от неизвестното, но я направих! За по-малко от 3 години съм работила с 20+ атлетки,  които вече са доказани шампиони в  NPC и IFBB и аз съм горда, че съм допринесла за техния успех чрез съвместната ни работа заедно. Помнете, че успехът винаги е резултат от екипна работата!

Но коя съм аз всъщност?

Йоана Жилкова от България. Аз съм много неща и често се определям като мултифункционална личност – горда майка на две прекрасни деца, съпруга, бикини фитнес атлет, позинг треньор, модел, мотиватор. Обичам да съм на сцената и пред камерата. Завършила съм Бизнес Финанси и Моден Дизайн. Мечтата ми беше да стана дизайнер, имаше периоди в които носех дрехи изцяло създадени от мен – от скицата, през кройката до ушиването им и кой знае, може би ще дойде моментът и за това мое начинание да стане част от професионалното ми развитие…

През 2003 г. започнах кариерата си на модел в България и чужбина с участия в редица модни събития в Германия, Южна Корея, Гърция, Турция – модни форуми, ТВ реклами, тренировъчни и музикални видеоклипове, различни ТВ изяви, лайфстайл предавания като Огледала, филмови роли в “The expendables”, Aleksander the Great, Истински истории (пилотен епизод), “ София ден и нощ „, и други международни филмови продукции. През 2016 година бях част от първия ROCK’N’ROLL календар в България, а през 2017 преборих доста силна международна конкуренция в конкурса Maxim FINEST на престижното списание MAXIM и успях да завърша на пето място от 48 жени от цял свят.

Но голямата ми страст си остава спортът, който винаги е бил част от живота ми. Седем години тренирах акробатика като дете. В тинейджърска възраст прекъснах, но спортувах сама вкъщи. Инициативата си беше моя – изучавах всякакви упражнения от различни книги и после изпълнявах. Във фитнеса влязох преди 20 години, благодарение на моя съпруг и треньор Христо Жилков и така се пристрастих към здравословния начин на живот и тренировките в залата.

Обичам да тренирам, да моделирам и изграждам тялото, за което мечтая и да го показвам по възможно най-добрия начин на сцената и в живота си. Желанието ми е да предам това и на вас. Пътят не е лек, но когато видите резултатите, разбирате, че всяка капка пот и лишения са си стрували! И така се превърнах в атлета, който съм сега!

МОЯТА МИСИЯ?

Изключително важно за мен е да бъда вярна на себе си, да ставам все по-добра в това, което правя като жена, майка и атлет и да се самоусъвършенствам като личност! Вярвам, че това е начина да ви предам вдъхновение и мотивация да промените живота си. Може да направите страхотна форма, да бъдете здрави и да живете в хармония със себе си, изграждайки балансиран начин на живот с мен. Аз вярвам и залагам изключително на баланса във всеки аспект от живота, за да бъдем здрави и успешни.

Успехът е за смелите!

Йоана Жилкова